Böcker


Bäst köper du mina böcker i en vanlig bokhandel eftersom du då bidrar till att det även i framtiden ska finnas fysiska butiker där du kan bläddra i, känna och lukta på böckerna. Men du hittar förstås också mina böcker i en internetbokhandel på någon av dessa länkar:
Bokus ››
AdLibris ››


Vi får än en gång träffa vår antihjälte Leo som nu börjat sjuan med allt vad det innebär. Pubertet, finnar och alla andra brister i Guds annars så genomtänkta skapelse människan. Trots att Leo befinner sig mitt i det här så har han faktiskt en flickvän, Lolo. Och han ska åka med hennes familj till Sardinien på höstlovet. Men det uppstår problem. Stora problem.
Förlag: Opal
Bokomslag: Sarah Sheppard
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 167
Utgivningsdatum: 2014-04-03

Om boken:

Hjärnsmälta är hejdlöst rolig. Jisses vad jag skrattade när jag läste. Leos tankar kring puberteten och guds misstag är så underbart humoristiska.
— Eva Boström, bokbloggen Boktokig

Jag verkligen älskar Hjärnpunka och Hjärnsmälta. Jag gillar Staffan Cederborgs språk, det känns vardagligt och verklighetstroget, och jag tycker om den lite svarta vardagshumorn i hans böcker. Gillar du böcker om högstadiet, kärlek, vänskap och funderingar kring livet kommer du att gilla dessa böcker. Passar från 12 år.
— Fredrika Sjöberg, bokbloggen Ge mig boken!

Boken Hjärnsmälta fångar tonårstiden – Intervju i Radio Gotland


K usinerna Nina och Rebecka är i Herrvik på östra Gotland en sommar och träffar Peter och Tommy en stormig natt vid en verkstad. Det blir startpunkten för en rad oförklarliga händelser. Både Nina och Rebecka påverkas av krafter de inte kan styra över. Den annars så blyga och tillbakadragna Nina upplever att någon annan flyttar in i henne. Någon som tar för sig. Och vegetarianen Rebecka börjar plötsligt äta kött. Rått kött.
 Och det är något med den där kniven med inskriptionen Lina Olofsdotter 1619. En botekniv, gjord av vådastål stål som har dödat. Ett 400-årigt släktdrama rullas upp. Men vad har Nina och Rebecka med det att göra?
Förlag: Opal
Bokomslag: Niklas Lindblad
Läsålder: 15+
Antal sidor: 278
Utgivningsdatum: 2016-09-21

Om boken:

Blodvittring är en skickligt berättad spökhistoria med oväntade vändningar och inramningen är mycket realistisk. Berättelsen rymmer också en bra tonårsskildring, med osäkra sexdebuter och funderingar över vilken väg man ska ta i livet. Nina och Rebeckas komplicerade vänskap är trovärdigt skildrad.
— Eleni Schmidt, Litteraturmagazinet

Se boktrailer här!


Joel glider runt med kompisar i en het sommarstad, och i väntan på vaddetnuär hittar han och Kaspar på egna små pranks. När Cornelia flyttar till stan blir Joel fullständigt förhäxad av henne. Hon ritar om hans stjärnhimmel. Men kompisen Linn gör allt för att fånga Joel och är ibland för svår att motstå. Joels till en början händelselösa liv blir plötsligt ganska komplicerat på flera plan.
 Mammans man Vincent går över gränser som Joel inte kan tolerera, och efter en virvelström av droger, sex och våld befinner han sig på ett hotell i Stockholm med blodiga kläder. Allt faller sönder. Eller faller allt på plats? Och har han förstört allt med Cornelia nu?
Förlag: Opal
Bokomslag: Hanna Larsson
Läsålder: 15+
Antal sidor: 246
Utgivningsdatum: 2015-03-16

Om boken:

Det här blir både en spännings- och en kärleksroman, och Cederborg får ihop den intrigen väldigt skickligt. ... Tänk om den kunde konkurrera ut några andra mindre lyckade vuxenförfattare? Yeah yeah, jag vet, ungdomsbok, som om det skulle hända, men om det fanns lite rättvisa i världen, då!
— Johanna Lindbäck, Bokhora


Tolvåriga Leo är hopplöst kär i Isabella, världens absolut underbaraste tjej. Synd bara att Leo är så dålig på fotboll, och att han titt som tätt drabbas av total hjärnpunka. Oddsen är inte de bästa. Men på klassresan kan allt hända. Då sätts alla regler ur spel, sägs det. Om bara inte Kricke hade hotat Leo med hemska grejer.
Förlag: Opal
Bokomslag: Sarah Sheppard
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 144
Utgivningsdatum: 2014-05-05

Om boken:

Staffan Cederborgs Hjärnpunka är en riktigt rolig brista-ut-i-skratt-bok. Dråpligheter, pinsamheter och rappa repliker gör att man sitter och småler eller fnissar på var och varannan sida (och här och där bryter man ut i gapskratt). Och ändå får Cederborg till en allvarligare ton i bakgrunden.
— Anna T på Annas bokblogg

Hjärnpunka med Staffan Cederborg är en grymt rolig bok om mellanstadiet, fotbollen, vänskapen och kärleken. En bok á la Bert o Sune men mycket mer. Mer av nyanser och klasskänsla. Mer av vänskap och mod.
— Barn & ungdomsbokbloggen


Det här är ingen film med lyckligt slut är en ungdomsroman om längtan efter kärlek och mening i livet. Pontus, eller Nypon som han kallas, förlorar sin farmor. Plötsligt förändras han och går in i en kris. Men mitt i hopplösheten visar han sidor som han själv förvånas över: Han tar den mobbade tjejen Hanna i försvar, samtidigt som han blir förälskad i den vackra Ramona. Hanna behöver hjälp. Hon skickar ett desperat mail till Nypon, som får honom att reagera. En fängslande och verklighetstrogen berättelse som utspelar sig på Gotland med en killes tankar i fokus.
Förlag: Opal
Bokomslag: Lisa Zachrisson
Läsålder: 12-15 år
Antal sidor: 127
Utgivningsdatum: 2013-04-08

Om boken:

Det är mycket bra berättat. Visby och Gotland bildar fin inramning kring berättelsen, där heta känslor och dramatik bubblar under ytan.
— Staffan Engstrand, Bibliotekstjänst

Det här är ingen film med lyckligt slut är en både tankeväckande och finurligt snickrad berättelse. Cederborgs språk flyter lätt, samtidigt som intrigen både stormar och fängslar.
— Jonna Fries, Smålandsposten

Det här är ingen film med lyckligt slut av Staffan Cederborg tillhör den där sortens böcker som är nästan omöjliga att beskriva, kanske för att boken är mycket mer än handlingen. Ofta brukar det vara såna böcker man fortsätter att tänka på länge, länge. Kanske för att de behandlar de stora frågorna på ett nytt sätt, eller kanske bara för att de sätter fingret på en tanke eller känsla som har varit lika svårfångade som en snöflinga på tungan. Jag tror att Det här är ingen film med lyckligt slut är en av de här böckerna
— Barn- och ungdomsblogg, Mörbylånga bibliotek


Det här är sagan om djuren som ville bilda en orkester. Men de hade inga instrument, så de fick ge sig ut på instrumentjakt! Råttan hittade ett piano, haren en fiol, grisen en bastuba och kon blev sångerska. Kråkan då? Han ville spela trattofon, men ett sånt instrument hittar man inte i första taget ...

Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Tomas Andréasson
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 24
Utgivningsdatum: 1998-09-01

Boken är tyvärr slut på förlaget, men kan hittas på antikvariat och på Bokbörsen. Den finns också på de flesta större bibliotek.Temarema c/o Staffan Cederborg | Östergarn Rodarve 963, 623 68 Katthammarsvik
t ~ 0704-58 22 33 | e ~ staffan@temarema.se